Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fagytalanítás lépései

Solar-D
2021. 12. 06. 00:00:00

Az öntözőrendszer téliesítésének módjai, fontossága

Az öntözési időszak végének beálltával minden esetben fontos feladat az öntözőrendszer téliesítése, hiszen a csővezetékekben, a szórófejekben, mágnesszelepekben maradó víz az őszi, téli időszakban, mikor a hőmérséklet 0 fok alá csökken, megfagy, kárt tesz bennük vagy akár tönkre is teheti azokat. Az öntözőrendszer telepítése sok munkába és anyagi ráfordításba került, óvjuk meg az állagát, és tavasszal, amikor újra beköszönt a jó idő, gond nélkül használhatjuk megint.

 

Hazánkban a talaj fagyhatára 80 cm-el a föld felszíne alatt van. Ez azt jelenti, hogy bármilyen hideg van és akármilyen tartós a fagy, a talajfelszíntől lefelé haladva 80 cm alatt sosem fagy át a föld. Felette azonban igen. A fagyok beállta előtt minden, földfelszín közelében elhelyezkedő vizes eszközünket mentesíteni kell a benne található víztől, ellenkező esetben fagykárok lesznek a berendezésekben.

Az öntözőrendszert sem hagyhatjuk ki, hiszen ezek jellemzően 30 cm-e a földfelszín alatt vannak, tehát bőven az átfagyó rétegben. Ennek 2 módja lehetséges:

1/ Automata víztelenítő szeleppel vagy más néven drén szeleppel

2/ Víztelenítés kompresszor segítségével

Az öntözőrendszer téliesítése automata víztelenítő szeleppel

A víztelenítő szelepet az öntözőrendszer legmélyebb pontjára kell telepíteni. Ha lejtős a terület, vegyük figyelembe a két víztelenítő szelep közötti magasságot, ami nem lehet több, mint 2 méter. Praktikus, ha minden öntöző körbe külön víztelenítő szelepet telepítünk, mégpedig úgy, hogy a szelep helyét nagyobb méretű, 5-6 cm-es kavicsokkal ágyazzuk ki, ez védi a víztelenítő szelepet is és a vízlefolyást is javítja.

A víztelenítő vagy más néven drén szelep víznyomás hatására lezár és amint megszűnik a nyomás, kinyílik. Amikor befejeződik az öntözés, kinyit a szelep és leereszti a csőhálózatban rekedt vizet. A megfelelő lejtésre figyelni kell telepítéskor természetesen.

100 százalékos megoldást az öntözőrendszer fagykárai ellen viszont csak a kompresszoros kifúvás jelent. A drén szelep alkalmazása mellett is maradhat minimális vízmennyiség a csőhálózatban.

Drén szeleppel rendelkező öntöző téliesítésének lépései:

 • zárjuk el a vízcsapot a főszelepnél
 • ha a rendszer a kerti csaphoz van csatlakoztatva, szintén el kell zárni
 • nyissuk ki a vízleeresztő szelepeket
 • a rendszerben lévő összes csapot nyissuk ki, megszüntetve ezzel a nyomást
 • engedjük le az összes vizet a rendszerből
 • a rendszer legmélyebb pontján lévő szelepet vegyük ki és helyezzük fagymentes helyre télre
 
Mivel nincs elég mélyen a föld alatt, téliesíteni kell

Az öntözőrendszer téliesítése kompresszoros kifúvással

Az öntözőrendszer téliesítésének 100 %-os biztonságot adó módja a kompresszoros víztelenítés. Minden más esetben maradhat annyi víz a rendszerben, amennyi épp elég ahhoz, hogy megfagyva kárt tegyen az alkatrészekben.

A kompresszor segítségével történő öntözőrendszer téliesítés lépései:

 • főcsap elzárása
 • áramtalanítsuk a szivattyút
 • az ürítőcsapon keresztül le kell engedni a magától kifolyó vizet
 • csatlakoztassuk a kompresszort az ürítő csapra tömlőszettel
 • zónánként, öntöző körönként a teljes vízmennyiséget a szórófejeken át ki kell nyomni

A mágnesszelepek zárt állapotában a kompresszor tartályát nagyjából 3,5 bar-ig hagyjuk töltődni levegővel. Kinyitjuk az egyik szelepet, ekkor a levegő megindul, a szórófejeken keresztül távozik. Ha 1 bar alá csökken a nyomás, a kompresszor már nem elég hatékony, elzárjuk a szelepet, ismét gyűjteni kell egy kis nyomást, ezután ismételten kinyitni a szelepet. Ha a szórófejeken már csak levegő jön, az adott zóna vízmentesnek nyilvánítható.

 • csatlakoztassuk le a kompresszort
 • a szelepeket hagyjuk nyitva
 • kapcsoljuk ki a vezérlőt

Összességében a kompresszoros víztelenítés megbízhatóbb módszer, mint a szelepekkel történő, viszont körültekintéssel kell elvégezni! Ne engedje, hogy a nyomás 3,5- 4 bar fölé szökjön, használjon nyomáshatárolót!